WHat's Nuffy Say?

23 June 2009

PERLIS-makanan baru buatku





Mungkin bagi orang perlis kedua2 makanan ini begitu sinonim atau "fofular" di kalangan mereka walaupun makanan ni bermusim la jugak..aku pulak 1st time jumpa mmg xpenah terdedah sikit pun pd mkanan ni masa kecik2 cili api dulu(kecik tau aku masa kecik)..mmg unik. yang atas skali tu -MENTARANG- ..kira adik beradik makanan laut la,penuh berselut dan lumpur,siap ade lidah lagi terjelir-EEeee~ Mungkin dari sini keluar pepatah "sedangkan lidah lagi tergigit...".aku xmakan walaupun dh siap dibakar.geli mattt..yang bawah tu pulak buah 'kerian dot' <-- betul ke tak ejaan tu xpasti laa..tapi itu la yang depa duk sebut.rasa dia masam+pahit+manis+ cicah dengan sambal belacan= mmg nak lagi!!..sedap jugak.mula takut gak nak sentuh,licin berkilat ibarat lintah-tp sekali kena dgn sambal belacan MIL, isk3 mmg ketagih,sampai lidah jadi biru nak pepel pepel laa...

6 comments:

moon said...

yam,yam, mcm beh je mknan laot tu..i like that! kat pahang ni ader ke tak?dia tinggal kat ner ha?
tol2..sambal belcan saner beh..aritu g mcam nak mkn la ni lg..mcmner ni..tang mnar nk dpt tu...hukhukhuk

Shima Sulaiman said...

mandak, kerian dot com dot my tu, buah ke...upload la gambar sebenarnya..ada kulit mcm kacang ke, pokok asam jawa ke, mcm pokok tomato ke....x pernah jumpa la..such a great experience ek

sehati sejiwa said...

hadoi....esok makndak kena wat balik ni..memasing sumer nak kenai mender tu ..hahaha

myza said...

aiseh...sehatisejiwe: mcmna tah nk bawak balik.tp kalau nk tanam nnt saya try mintak ape2 g boleh dijadikan asas pokoknya.ok??

qasima: tu la gmbr sebenar..gmbr betul cmne lagi??mmg besh experience ..senang2 jom la kite ke perlis.xde masalah.my MIL & FIL sempoiii..

ai
qamoon: la siannye..ngidam kee..aiseyh nnt saya baalik ujung bln ni saya try dpatkan buah tu.ada alasan nk p umah qamoon ni nnt.ajak driver p umah baru qamo0n.ekekkekke...

Mawarnafastari said...

macam geli je nak makan benda ni.. huhu.. sedap tak?

myza said...

mawar + sama la geli jugak tgok tu yg x tau sedap ke x..bau dia lemak2 mcm tu

.