WHat's Nuffy Say?

20 July 2009

TAMAN TEMA CHANGLUN

Sebelum balik ke KL-PHG-MELAKA aritu sempat la jugak aku ajak hubby & iparduai berjalan2 ke tempat menarik di utara.Lagipun bosan duk saje kat umah kan.Sekali sekala dapat berjalan seronok jugak.Bila diorang sebut taman tema yang aku bayangkan taman tema macam kat genting.Ada roller coaster,ada banyak game outdoor yng fun cem gitu.Rupanya sangkaan aku ternyata meleset..Baru berharap nak naik "bendalah" tu :{ (dulu kt pekan ade skali,tp abglong plak terpaksa bua pelaburan emergency,hampesh je)

So sampai je kat gate depan tu.Kelihatan ade tulisan Cina.eish risau jugak ni kuil buddha ke tokong Cina kan.Tengok2 penjaga kaunter tu Melayu.Then yang duk jaga kat dalam plak India.Erm try jela masuk lagipun jenjalan je.Bayaran masuk tak silap RM10 per person.Kanak2 berapa ntah tapi kalau bawah 4 tahun free kot(kalau xsilap tngok)..So ni antara gambar2 yang kami snap kat sana.Rupanya kt dlm lebih kepada z00.Dan kebanyakkan haiwan dalam tu semua yang dilindungi oleh kerajaan.So mmg interesting la tengok haiwan yg tak penah jumpa siap info lagi.Then persekitaran dia luas dan lebih kepada unsur2 CHina-DInasti dan Kerajaan Cina zaman dulu kala.

Yang paling menghiburkan ialah berpuluh2 mungkin beratus2 ekor ikan kap berwarna warni kat dalam tasik buatan diorg menunggu pengunjung bagi makan.Besar gabak pulak tu..Kami siap sentuh2 lagi..Berebut2 datang sambar makanan.Puas disuruh beratur dan ikut tertib tapi hampes..hahaha..Pastu ade satu bangunan penuh dengan pelbagai jenis ikan dalam akuarium.Isk macam2 binatang la ade dalam tu.Jom tgok gambar.senang cite ok!~


burung cenderawasih + burung kakak tua


ikan display dlm akuarium + prototype gunung2 d m'sia pon ada



antara scene menarik dlm taman tu + twin snap pict with twin jnr.


ni la ikan KAP tu..Geram tengok mcm nak angkut bawak balik.


antara monumen dinasti China yang ada kt sana.Sama mcm saiz sebenar.



5 comments:

sehati sejiwa said...

wuih!! berani maknak peluk patung tu eeee,..takut...

moon said...

a'ah la....xtakot ke,kang diorg ikot blek..nak ltk kat ner?patong tu plak patot la keras jer,rupenyer anak dare y pelok...hheheh

Anonymous said...

anak dara lg ke manakk? haha..

myza said...

mau xberani..puas smackdown kt situ baru nk duk senyap..ekkekke.nak ikut balik xmuat dah lee kete..huhu

Ain said...

rindu changlun! huhu....

pnah gak g sini dulu..time blaja kt matrik. masa tu tmpt ni baru j bukak

.