WHat's Nuffy Say?

18 October 2009

MAKAN-MAKAN

Semalam hari Sabtu.Hari ni dah Ahad.Hari Jumaat Melaka cuti sebab beraya Deepavali.So aku dan mr.hubby macam biasa ke Tesco melawat dan membeli barangan dapur.Yang terkejut semua bawang abes di pasar??!!apa dah jadi raya deepavali kali ni??Balik malam tu terus sahaja mencari resepi kek pisang Kukus( sebab aku boleh kukus aje buat masa ini)..dan terjumpa la resepi yang senang bangat,kebetulan pisang yang my MIL beri masa balik kg tu ade lagi,dah buat cekodok tatau nak abeskan cmno...pastu aku teringat yg MJ(ops bukan micheal jackson-tp mamajenn) suka main blend2 jer bahan resepi.aku pun tiru la..mmg simple dan jimat masa(thanks to MJ- technology make life even better huh :) )..So lepas siap kukus,saja2 letak topping choc paste and sedikit stok colourful rice tempohari (yang utk kueh raya tak habes)..haha~menarik.dan sedap dimakan dengan teh 0 panas..resepi di bawah:

KEK PISANG KUKUS
sumber:Sabrina
Bahan-bahan
2 cawan tepung kek naik sendiri
1/2 sudu teh bikarbonat soda
3/4 cawan gula

2 biji telur
1 1/2 cawan pisang emas yang dilenyek-i guna 3 bj u
1/2 cawan minyak
Sedikit esen pisang

Cara

1. Pukul telur dengan gula sehingga gula hancur.
2. Masukkan pisang + esen.
3. Masukkan minyak.
4. Akhir sekali masukkan tepung kek naik sendiri + soda bikarbonat (yg telah di ayak)
5. Kukuskan


--->>Cara aku pula mula-mula aku panaskan kukusan, ayak dulu tepung dengan soda bikarbonat tuh.Pastu ketepikan,aku blend aje semua bahan 1 hingga 3. Then curah kan bahan blended tu dalam tepung tadi,gaul sebati.Sediakan loyang, tuang rata dalam loyang dan kukus sejam.Naik gebu dan tak manis sangat..( credits tu tuan punya resepi-SABRINA)

Lepas tu,Semalam plan nak makan mee rebus-isi udang dah beli siap2.Kebetulan pula langkah kanan member UTM aku-aini dan bf (kawan hubby) nak datang beraya..Kami pun ajak la kawan2 kelas mr.hubby join 2-3 org makan (sebab aku macam dah terbuat banyak kan)..So jamu je la mee rebus yang tak cukup bahan tuh.Kekeke..antara yang tak ada-taugeh,cili besar potong,paru2,daging pun ade sikit jerk.Ok la tuh.Resepi dari myMIL.Tq mom.






MEE REBUS UTARA

Bahan bahan:

600 gm mee kuning (aku buat 2 peket)
-mee kuning dibasuh dan celur

Bahan sampingan:(dicelur/rebus empuk)
200gm taugeh
200gm sawi
200gm kobis
300gm paru-potong nipis
300gm daging-potong nipis
5 kpg tauhu
5 bj telur -belah 4
100 gm daun bawang
limau nipis
bawang goreng
cili besar potong-tp kalau dah kuah pedas-tak payah cili ni

Bahan utk kuah:
100gm cili kering (aku buat lebih sikit,nak pedas)
600gm ubi keledek(agak dalam 2 ketul sederhana)
250 gm ubi kentang(dalam 5-6 bj)
100gm udang kering(isi)
5 ulas bawang merah
1/2 cwn minyak-utk tumis
Air asam jawa
Gula
Garam

CARA:
-Rebus dan blend cili kering,ubi kentang,ubi keledek berasingan
-Blend lagi bawang merah dan udang kering secara asing
-Tumis bawang merah hingga naik bau
-Masuk cili kering dan kacau rata.Biar pecah minyak.
-Masukkan ubi blend dan udang kering bersama air asam jawa
-Tambah air(ikut kepekatan yg disukai)
-Perasakan gula dan garam.Selalu kuah dia manis2 sikit kan..
-Siap dihidang bersama mee dan bahan sampingan tadi.

Hari ni plak.Malas nak masak ..kuakuakua...

5 comments:

Mamajenn said...

Baru je plan nak buat mee rebus ahad lepas..sume brg dah ready, tp bila kemalasan tahap dewa datang, gua goreng je keledek2 itew harharhar. Padan muka keledek2 ituuu dimakan pak bob dan adiknya, Pae..

sehati sejiwa said...

pae makan keledek ke? muahahahaha...

myza said...

yerla..pae makan keledek??bukankah mereka adik beradik..kekeke..ala qasima,saya pom terajin sbb membe dtg raya je.lgpun teringinn..kuikui..

Mamajenn said...

sejak dia duduk upm, semua benda dia bedal. Janji perut ketat seblm balik ke kolej hehehe...mcm x biasa plak makndak zaman2 gemilang student dulu..bedal apa saja kan..

aininani said...

wey myza,hahahaha
langkah kanan aku aritu ey,hihihi...
nazri mayb dah nak kena belayar x lama lg
sbb kawan yg sign off b4 dia dah kena panggil
wargghh 1st time nk kena tggal nih
huhuhuhu

.