WHat's Nuffy Say?

03 December 2009

Nasi Dagang Hapimah

Nasi Dagang Hapimah
Resepi : Puan Hapimah & co.
Bil.orang makan: 14-15 orang(tu pon cukup2)

------------------------------Nasi------------------

Bahan:
3pot Beras Wangi Jasmine(aritu me pakai sukat 10 cwn)
6-7 biji Bawang merah/kecik - hiris
2 inci Halia - hiris
1sdb Halba
1.5L Santan pekat+garam+gula( me guna xpekat sangat)
Air secukupnya
Daun pandan/Daun pisang
*Air dan santan tu agak2 cukup untuk gaul dengan nasi masa kukus nanti*

Cara:
-Basuh beras wangi bersih.Alaskan pengukus dengan daun pandan/daun pisang
-Kalau nak cepat masak rendam dahulu beras (30min) sebelum kukus.
-Kukus beras wangi dengan api sederhana sehingga separuh masak,pastikan ada ruang antara beras untuk laluan wap.
-Setelah itu,masukkan beras tadi ke dalam bekas lain dan gaul dengan air biasa ratakan
-Kukus lagi selama 50 min atau lebih sehingga nasi masak(lg lama lg bagus,nasi lmbt basi)
-Keluarkan lagi nasi yang masakdan gaul pula dengan santan,halba,bawang merah dan halia
-Kaup rata nasi dan kukus lagi sehingga masak.
-Jangan gunakan tangan/senduk basah nanti cepat nasi nasi

--------Kuah Ikan Tongkol--------------

Bahan:

3-4 ekor ikan tongkol
2L Santan pekat
1sdb Cili kisar
2inci Lengkuas
4 biji Bawang besar
5ulas bawang kecil
8ulas bawang putih
4kpg asam keping
1 kpg gula melaka
2sdb rempah kari ikan/rempah nasi dagang
9biji cili api(jangan potong)
Air kukusan ikan secukupnya


Cara:

- Bersihkan ikan dan kukus dengan 3-4 keping asam keping seketika
- Blend bawang merah,bawang besar,bawang putih dan lengkuas
-Tumis bahan blend,masukkan cili kisar.Biar garing
-Masukkan rempah kari dan gaul rata
-Masukkan air kukusan ikan tongkol secukupnya dan santan cair,asam keping kukus ikan tadi
-Biar mendidih baru masukkan ikan tongkol dan cili api
-Masukkan santan pekat dan perasa gula dan garam.

--------------Acar---------------

Bahan:

3 batang Timun
2 batang Lobak merah
2 biji Bawang Besar
4 tangkai Lada Besar
5sdb Sos Cili Maggi

Cara:

-Potong kesemua bahan ikut kesukaan
-Gaul dengan sos cili
-Perasakan dengan gula dan garam
-Simpan dalam peti sejuk

4 comments:

sehati sejiwa said...

waa..dah pandai dos masok nasi dagang...terror ar makanak skang..heheheh

Anonymous said...

rajinnya kamu masak2 ni myza... huhu.. bile la saya mo rajin seperti kamu..

Mamajenn said...

manak, tengkiu upload resepi. Tp entah bila la akak nak cuba hehehe...cam x berani je lg..berilah semangat itu fuhhhhhhhh

myza said...

cesh semeq btul ke dop resepi tu..sile cek dgn bunda..wani kamu akan rajin bile kawen nnt..kakakaka..ok saya upload ni smata2 utk qasima dpt semngat bundaa..kikiki...rajin2 la buat nnt yerp..

.