WHat's Nuffy Say?

08 May 2011

simple pizza

Salam Sabtu
buat semua
Buat mak,Selamat hari ibu..
I lap u..
Buat MiL'
Selamat Hari ibu juga...

Okays jom ke entry kali ni
PIZZA bujang...opss bujang lg ke??
hahaaha resepi ni dah lama dapat
dpt dari member Aishah-Sukun
Well dia kata pizza ni amat mudah
Xsampai 30 minit boleh makan..
Homemade okayss..mean kita boleh control calories dalam pizza

Before

After





RESEPI
(untuk 2-3 org)


Bahan-bahan

* 2 cawan tepung gandum/tepung roti
* 2 sudu yis kering
* 1/2 kecil sudu garam
* 1 sudu gula
* 2 sudu minyak zaitun
* 1/2 cawan air suam

Cara-cara

* gaul tepung ngan gula,garam n minyak zaitun.
* campurkan yis ke dalam air suam n masukkan sedikit2 ke dalam adunan tepung.
* Uli sampai doh licin. Biarkan adunan sehingga naik 2kali ganda.
* Tumbuk2kan adunan n canaikan. sapukan sos pizza,isi pilihan n keju mozarella.
* Bakar 15-20 minit.
* siap!!




Topping dia sesuka hati tuan puan ye
macam saya sapu sos tomato+sos cili
Tabur mozarela cheese, bawang, carrot,sosej
boleh buh lada banggala sama :) terpulang...
Selamat mencuba :)

2 comments:

aininani said...

uish, rajinnya wat pizza,hehe
aku rajin gak
rajin g beli kt pizza hut,hahahahaa

myza said...

hehehe..ni la aktiviti aku d saat duit poket xdo..hahhaha bahan2 dia snng je mmg ade dlm fridge n mcam chesse tu skali beli leh guna byk kali..jimat jimat..huhuhuhu..

.