WHat's Nuffy Say?

09 September 2011

Duphaston


Assalamualaikum
salam jumaat sidang hadirin semua..hehehe
Hari Rabu lepas myza ada jumpa pakar O&G
Due to irregular period yang melanda diri ini sejak dulu
And since dah bincang dengan beloved hubby
untuk teruskan rawatan infertelity kami
Hubby suggest utk try reduce weight sementara dia offshore
TQ hubby bagi support to your chubby mubby wife ni..ngeh3

So after having consultation With Doc Gynae @ HSAH 
Doc advice me to take Duphaston pills to 
regulate semula my period yang tak tentu hala ni
1st doc tanya juga nak ambil atau tak, n myza tanya ada Effect x
Doc cakap ianya ubat hormon n common effect nya 
menambah selera makan la and bla bla bla...
Since tujuan asal memang nak bagi period lancar so i decided to put myself into it
Biarla pil tu nak menambah selera makan, but still myza nak kena lawan Nafsu makan ittew
Memang agak susah..but I have to.
Kalau x nanti berat bertambah..betul x??

So Doc have given me Duphaston (like pil perancang) ,
clomid utk dimakan time period exactly before hubby sign off,
 and folic Acid vitamin for me :)
So start je makan Duphaston im feeling like soo sensitive..huhu terus menangis teresak2..
Selama dah sebulan hubby Sign on belum lagi menitis air mata..
tapi lepas 2 biji consume ubat tu..malam tu tetiba je menitik..
tertengok citer sedih kat TV (iklan berhenti merokok yang 
mulut buruk,kaki kena ptong bagai tu kan) 
leh meleleh air mata ni huhuhukk...
err sebelum ni hati kering ke bila x nangis?? huwaaa...

So keinginan nak tau lebih lanjut ape function Duphaston ni sbnrnya..
and myza rasa is bukan ubat turun darah yang biasa Myza amik
sblm ni utk panggil period..huhuhu SO mula la aktiviti Gugel by Google :)
Jom kita tengok keratan2 info yg berguna mengenai pil ni cekediout!!



"Duphaston is a brand of synthetic hormone (dydrogesterone) that is similar to the naturally occurring female steroid hormone progesterone. Progesterone plays an important role in regular menstruation, the development of a healthy uterine lining and maintaining pregnancy. Duphaston is not available in the United States. maknanya ia sejenis pil hormon yang meniru fungsi hormon yang berada dalam wanita a.k.a hormon sintetik

  1. Uses

    • Duphaston is prescribed for many conditions that may result from progesterone deficiency. It is used for hormone replacement therapy and to treat irregular or painful menstruation, endometriosis, infertility and to help prevent miscarriage.

    Common Side Effects

    • The most common side effects associated with Duphaston include bloating, dizziness, headache and nausea. - ermm xde pun sensitive cause or moody huhuhu,,

    Hormonal Effects

    • Hormonal changes due to Duphaston use can result in acne, breast tenderness or enlargement, changes in sex drive, fluid retention, spotting between periods and weight gain.<<--- oh paling takut sekali!!!!!

    Serious Side Effects

    • Rarely, some women have developed anemia or abnormal liver function while taking Duphaston. Women also can experience an allergic reaction, usually in the form of a rash, to the medication.-InsyaALlah stakat ni xder :)

    Contraindications

    • Women should not take Duphaston if they have a history of cardiovascular disease, gallbladder or liver disease, unusual vaginal bleeding or hormonal cancers such as breast or ovarian cancer."
source- www.ehow.com


Ok girls.jom tengok pendapat forumers2 & mereka2 yg telah guna Duphaston ni pula :::




1st:
"Salam semua,

Mummy juga ada ambil Duphaston, atas nasihat doktor. Doktor kata, orang PCOS macam mummy ni, risiko keguguran agak tinggi so doktor siap-siap suh makan Duphaston 2 biji sehari, sehingga kandungan berusia 3 bulan.

Ubat ni boleh tahan mahal la harga dia. 20 biji = RM47.00. 20 biji tu 10 hari jer pulak tuh! Hehehe.... Kopak la juga duit tapi disebabkan nak baby ni selamat, kurelakan jua.." --  RATUHATI forum



2nd:
@"Should be no harm but no extra benefit as well, just a waste of money especially the proluton.
Duphastone / dydrogestrone is found to give some beneficial effect in proven case of threatened miscarriage (those will bleeding / spotting but viable pregnancy)or recurrent miscarriage (history of 3 or more consecutive miscarriage) to increase the success rate of pregnancy 
BUT NOT to prevent miscarriage in those normal pregnancy." 



3rd
@"It's norm to feel nausea/bloated. Duphaston is pregnancy hormone and with the increase of pregnancy hormone in our body, we will definitely have stronger pregnancy symdrome like morning sickness, etc"


4th
@ "i feel bloated b4 taking duphaston but feel even worse after taking tat.. used to feel hungry most of the time but now when i see food feel like puke!" - Malaysia Brides forum



5th
"Disebabkan saiz ovum saya kecil... dr tersebut tanya kepada saya... saya tak makan ubat ker??? Saya cakap
la saya makan....sebab saya kena makan ubat clomid 150mg setiap hari.. (masa pregnant kat anak saya ari
tu saya makan 200mg masa ni saya g swasta).Pastu dr pun kasi la ubat duphaston ni,clomid 150mg
dan asid folic. Dia cakap ubat duphaston ni untuk datangkan period, bila period makan clomid dan g scan
ovum balik.Saya dah makan ubat tu 2 hari dah... tp kan saya rasa sakit kat bahagian belakang kepala dan rasa tak ngantuk..



6th
"Duphaston fungsinyer menguatkan rahim. Selain tu awak leh gak amalkan asid folic... mcm akak amalkan gak la...tapi dah lama dah x makan duphaston n clomid coz badan naik sebab makan pil2 tue... Tapi selalunya kalu makan duphaston, period ok... mcm akak mang dtg every months tapi kalu x makan period x ok. Clomid n duphaston kena ambek atas saranan doc n mang xde jual kat pharmacy atau guardian.. lagik pun x bagus sgt makan... kalu terlalu lama amalkan boleh menyebabkan masalah pd rahim @ dinding rahim akan jd nipis. itu ape yg akak bace la.... yg selebihnya, wallahualam.." - www.shiemz.net


So as a conclusion..fungsi Duphaston ni bukan sahaja mendatangkan period /stimulate haid utk wanita yg dinding rahim dah tebal tapi x period disebabkan telur tak menetas dari kilang(masalah hormon tak stabil spt dibincang kan tadi)tapi ia juga boleh menguatkan rahim bagi ibu2 mengandung yang pernah keguguran sebelum ini.Apa pun kat bawah ni myza lampirkan sekali DOa Penahan khas buat ibu ibu mengandung yang khuatir baby dalam kandungan tak kuat @ gugur..Sharing is caring..untuk simpanan Myza juga kalau2 ada rezeki.


source doa : forumers-mummy @ratuhati diperolehi dari ustaz DarulSyifa'


6 comments:

jia creatifelt said...

saya pun ada mslh period kucar kacir.ngh makn duphaston, asid folik, vitamin..huhu

Nieza Comel said...

saya pun ada masalah ni,dah hampir 3 tahun kawen pun masih tiada anak....
doktor bagi saya 3 kotak untuk dihabiskan coz darah saya turun tapa henti sebulan,sebulan...lepas makan jer DUPHASTON ni, trus berhenti darah saya serta merta...rasa gembira coz dapat bersama suami tapi rasa takut & risau coz darah berhenti tetiba....Myza, nak minta DOA PENAHAN boleh coz dlam blog kamu ni tak dapat nak view lah....

Umaira Umar said...

tq 4 info...selama ni tahu mkn je...itu pon menuju matlamat yg satu iaitu nk bg period kuar.actually, ade keburukan nye juga...kalo ambik dlm jangka masa pjg akan menyebabkan dinding rahim nipis?

myza said...

Jia creatifelt.kalau bmi xnormal mmg kita akn hadapi masalh period.mana2 pakar o&g myza pegi doc akn suggest solusi is dptkn bmi ideal..if x period kita xde telur utk senyawa kn wallahualam

myza said...

InshaAllah niza comel..kita berikhtiar.guna la sgala cara yg ada ya.doa penahan tu
1.surah al fatihah
2.surah al lahab ayt 1
3.surah yassin ayt 38
4.surah hud ayt 44
5.akhir sekali surah al ikhlas dan berniat *hentikanla * di setiap baris ayat

myza said...

Ya umaira .mana2 ubat n pil hospital if taken in long period memang mndtgkan masalah d hari tua.myza pn stop sbb taknak terlalu bgntung kpd ubt utk turn drh.kalau blh nk normal.ubat2 akn mdtgkn mslh pd hati n buah pnggang kita if lebih dr 3month consuming..kalau blh 1bln rehatkn body then contiune as my dietitians advices

.