WHat's Nuffy Say?

28 October 2011

Tragedi Oktober (Arowanaku)

Assalamualaikum
Di penghujung OKtober ini,di saat November bakal menjelma
Terjadi satu tragedi yang tak disangka2
huuuhuuuu~
bak kata Awie! "Tidak mahu ku ingat lagi...apa yg telah terjadi"..


Ni semua sebab kesilapan teknikal sahaja
Filter tersumbat oelh daun ketapang...ggrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.....
Ikan arowana kami beberapa hari sebelum kejadian dah kena penyakit
Sakit keturunan eh silap kena anchor worm!
image from google
Jahat virus anchor worm ni menyebabkan naik kutil2 merah di ekor dan sirip ikan
So bila ade bintil ni ikan akak rasa kegatalan dan berenang dgn tidak selesa...

Sian..memula sekor kena..pastu 2 ekor melarat ke 3 ekor
Lepas satu2 masalah dan dugaan
Kami suami isteri redha jela
Rentetan tragedi oktober ni pulak...
Hari isnin 24 oktober hubby ada trip memancing ikan tenggiri
Lepas balik umah malam tu kul 8 malam
Kami siap2 terus pulang ke perlis

Esok nya Selasa 25 oktober malam
Kul 12 malam kami sampai ke rumah dalam kepenatan
Masuk je rumah maiza terlihat air bertakung di bilik ikan
penuh..dan air dalam TANK FIBER ada 2 inchi sahaja
Ikan2 arowana semua menggelupur nyawa2 ikan...

Tak semena2 maiza jerit la panggil hubby kat luar,,
tengokla kami bagi bantuan CPR pada ikan...
Semua bergilir..sebab oksigen ada sikit..kami ade 2 org je
huhuh masa tu mmg cemas la..semua kena diselamatkan

tengokla tinggi mana air tinggal T_T uwaaaa! ikan pon dah terbalik..
Sambil kami menyelamatkan mereka sambil buh air dr paip
Ya Allah kalutnya Tuhan jer tau
Tambah air,tambah oksigen,bubuh garam
(habes garam kt dapur angkut)
Nasib baik kami berkira2 nak balik malam tu
Kalau kami stay for another night kat Perlis
Memang haru la jadinya..Thank u Allah!

Lepas tu perasan yang sekor arowana dah tak bernyawa
Xdapat diselamatkan lagi,,kami sua oksigen pun dia dah RIP



Goodbye My LOVE! RIP there,..tsskk tsskk...

Alhamdulillah baki lagi 8 ekor masih selamat bernafas
Cuma mereka perlu dikuarantin lagi kerana masih sakit n trauma
Anchor worm viruses getting worst menyerang mereka tnpa kasihan
Lepas tu ada sisik yang renggang dan perut  yg merah n luka
Kesian sangat,,,sabar ye semua,,we try our best to save each one of U!


Lepas dah setel semua baru perasan bnyak air melimpah ke ruang rumah
Seisi rumah,tikar2 semua basah..
Dapur dah naik air ...huhuhuhuuuu
Apa lagi mujur ada kazen tolong tolak air keluar
Perabot pun dialih..dan air dikeringkan kipas pasang laju..
Dugaan sungguh :(




p/s: mungkin rezeki 2 ekor aro tu kat sini shj...mungkin tuhan merancang sesuatu yg lebih baik utk kita nnt
InsyaAllah..redha :)

5 comments:

dieha said...

sedeynya mai..sabarla..mai n nyoq dah lakukan yg terbaik..dah ajal aro tu ...:(

GoJeS said...

sedihnyeee...trigt pagi2 ko dok bagi depa makan sume..
sebaik hermi ade, klu ko sorang2..
sabar2 yea

tatabear said...

sedihnyeee... sabar ye mai.. x de rezeki. mungkin jodoh ngan aro tu sampai di situ je.... Insya Allah ade rezeki lain nanti....

Giveaway Scout said...

Hi, I'd like to invite you to post your giveaways on our giveaway directory: Giveaway Scout (http://www.giveawayscout.com). Please submit your blog here: http://www.giveawayscout.com/join/  Once you receive our confirmation email you can post your giveaways on our site. Thanks.

myza said...

thanks semua..skrg bela 8 ekor tu bg sembuh..hehhehe alhamdulillah kesihatan depa semua makin baik :)

.