WHat's Nuffy Say?

26 September 2012

Tips tukar tong gas di rumah anda

Assalamualaikum...

Salam rabu buat semua

Sebenarnya entry ni dah lapuk
Biasa la ibu tinggal ni kan banyak nak kena buat sendiri
Semua keputusan di tangan anda hehehe..
Kalau sesiapa yang mengalami kesukaran semasa Home Alone di rumah
Boleh la cari dalam blog saya insyaAllah saya kongsikan :)

Sebelum ni saya kongsi bersama semua
TIPS BILA BLACKOUT DI RUMAH
Terutamanya bila hari ribut atau short circuit happen
Harini myza nak share cara menukar tong gas pula
Selalunya di rumah myza mmg spare 1 tong gas full
In case tengah syok2 masak gas dapur habis
Tak peru tangguh lama nanti spoil aje mood memasak kan

Ok xmau mengomel panjang
Cara mudah sahaja :

1. Cek dulu tong gas anda.Pastikan tak expired lg tau..
    Camna nak cek?? RUJUK SINI- credit to azfar2011
2. Buka penutup gas yang baru
3. Keluarkan tong gas kosong dari kabinet dapur
4. Cek dulu paip gas tu samada terlipat/bocor
5. Buka kepala gas kosong (cara buka senang je pulas tombol hitam di tepi sisi kepala gas)
6. Tukar ke tabung gas baru ,pasangkan kepala gas
7. cara pasang kepala gas yg betul ialah dengan sebelah tangan tekan kepala gas sambil sebelah tangan lagi memusing tombol hitam ke bawah,bunyi gas masuk akan kedengaran)
8. Cuba angkat tong gas dengan memegang kepala gas shj kalau betul pasangnya x tercabut ler..
9. Selang beberapa minit,pastikan dulu bau gas berlegar/kebocoran paip gas takde then boleh la try buka api dapur



p/s: kalau xyakin nak buat sndri boleh la call org yg lebih arif ye.Selamat mencuba :)

9 comments:

Mamajenn said...

baru je dlm bulan ni..akak tukar gas. Tgh masak, tetiba bunyi mcm gas keluar...dah cemas..tutup api n dgr betul2, gas keluar. Cabut balik kepala dia, pasang balik..ok jap, pastu jadi balik. Sib baik hero den ado. Bkn sbb akak x reti pasang tp 'paip' kat tong gas tu mcm kecik ke loose hape tah..bila tukar tong br elok pulak x kuar bau/bunyi gas..mmg kadang2 rasa takut bila masak kat dapur..

myza said...

ye ke kak..akk cek x wire dia takut bocor tikus geget ke dh lma atau sambungan x rapat kan..huhuuhu mujur hero akak ada,bahaya kan.tgok brita tong gas meletup sbb expired la,saya ni hrp Qaish jela hero hehehei..so kena extra care la selalu :)

Anonymous said...

Thanks alot..reallu help me..home alone gak

myza said...

hye anony: you're most welcome..glad it helps u :)

Anonymous said...

HOW?

Anonymous said...

Omaigod thanks for having you. Bukak semua website and semua tak membantu. Thank you sis myza.

Anonymous said...

Yup! Thankss alot! Betul, sgt membantu! Im home alone jgk, takde hero. Hehe!

Kisah Cikgu ieta said...

Ya Allah... Terima kasih la buat entri ni... huhu... Mmg tgh gabra nk tukar kepala gas tu. Tqqqq... hehe... Selamat berkenalan...

Anonymous said...

ada video nya tak?

.