WHat's Nuffy Say?

15 November 2013

sakit mulut

Assalamualaikum

Bersiaran dari kampung halaman yg nyaman
Hihi hilang stresss oo duk kampung..siap leh gain weight lg T_T *tears*

Dengan cuaca tak menentu sekarang kerap pulak tak sihat satu family
Then baru2 ni qaish plak sakit mulut..1st time kena
Susah hati gak tengok dalam bibir mulut dia ada putih2 keping2 macam ulser.
Tapi dia ok je aktif xmerengek sakit pulak
Tapi makan hari makin banyak..

rawan susu kat bibir n mulut dalam

Jumpa doc kat klinik katanya jangkitan kulat candida kalau xsilap
Orang panggil serawan susu @ trush
Nasib baik ada di bibir je kat dalam pipi or lelangit okay xde
Ayah kata nanti hilang sendiri
Ni dah hampir seminggu xhilang2 lagi..rasanya macam makin teruk..

ubat sapu untuk rawan susu bayi
Then mama pun nak sapu ubat trush tu pada bibir.
Doc pesan jgn guna bare hand nnt kuman
So mama sapu pada puting susu qaish
Dia buat muka kata "pedashh pedashh" hehe
Apakah punca nya xdiberitahu secara details plak oleh doc
Tapi bila tgok kat blog doc zubaidi
DR ZUBAIDI menulis
Banyak info dan punca nya..antaranya kurang air..
patut qaish duk mintak susu..makan nasi kurang..
Lagi ciri2 dia..crancky,nak susu/air shj,mulut berbau,xnak makan
Tekak merah n sometimes qaish muntah,sakit mulut n bibir..
Now after 3days lepas sapu ubat Alhamdulillah
Dah hilang putih di mulut n lidah dia
Selera makan pun dh dtg balik ..syukurr lega mama Qaish hehe..

Dan.....my hero dh potong rambut hihi
which one do u prefer A or B?????

6 comments:

Ann@zanyra said...

alhamdulillah...sihat dah die..

prefer B!!big boy sgt..:)

syue wana said...

alhamdulillah sihat..memang kebanyakan penyakit berlaku sebab kita kekurangan nutrisi..malahan kanser pun..kalau ambil buah-buahan kaya anti oksida, sel kanser takkan membiak menjadi kanser tahap 1,2,3, atau 4 tau..hihi..yg penting sentiasa pastikan anak cukup nutrisi, insyaAllah sistem imun dia kuat

wan norulkhamisa said...

I LIKE B..hehe, pasni try sapu mnyk habatussauda plk kat mulut qaish tu ye..

myza said...

Tq for ur vote twin..ala2 korean gitu rmbut pnjg.alhamdulillah dh ok

myza said...

Tq syue wana..ya inshaAllah dia ank yg kuat.selain nutrisi keberdihan pn penting.mama kena lebih kerap rebus botol susu dia..sterilize shj rs xpuas.tq for ur thought ;)

myza said...

Tq voting for B hahaha panjg tu rmbut nmpk lemas..coz I vote A hehe..mcm askar gitew..inshaAllah will do habbatus sauda, air zamzam n madu antra ingredient dlm bioemas sis

.