WHat's Nuffy Say?

30 August 2014

our 2nd prince has arrived

Assalamualaikum

Alhamdulillah alhamdulillah
Syukur ke hadrat ilahi
Tuhan Maha Berkuasa
Tanggal 18 ogos 2014 /22 syawal
Lahirla putera kedua kami 11:15 am
Dengan berat 3.55 kg di hospital DMMC kuantan..*will review more bout Dmmc soon here.*
Our newborn prince

Ghazid qhairul fahreen b. hermifaizal

Walaupun secara elektif ceaser
Mama bsyukur sangat semua dipermudahkan
Mama dah rasa contraction seawal 13hb
Kontraksi rahim dan gastrik sekali
2hari mama macam nak pengsan
Seksa sgt rasa..lastly pukul 3am 14hb
Tengah sakit2 blegar sorg2 dlm gelap
Bila 3jam xthn kejut adik minta ke hosp
Sebab xtahan sgt sakit sampai berpeluh2

Sampai hospital pekan pagi buta
*Tq pd k.long n abah kelam kabut bw *
Sampai depan dewan bersalin
Masuk bilik saringan cek ctg baby
Siap muntah2 sampai tersumbat sinki blik
Xfikir apa dah, nurse cek bukaan 2cm
Lepas muntah rileks and jmpa doc btugas
Dr azeyan scan baby 3.96kg..warded
Sebab suspect baby macrosomic baby
Last scan on 38weeks 2days was 4.06kg
So esoknya tunggu doc pakar round 2 cnfirm so..warded la mama ..
After VE and ctg monitoring doc ckp baby big..need to transfer to hospital besar kuantan asap for ceaseran..
Scan n CTG machine
Boring tggu doc pakar xsmpai lg ms ni
Dah kena warded 15hb



Memandangkan di pekan xde prosedur csect so diorg nak transfer kuantan
At that time, hubby call n minta izin dia
Tapi dia nak mama bersalin kt swasta
And dia usahakan untuk balik juga..
Kapal ayah masa ni still kat tgah laut
So instead bersalin kt kuantan mama request kat doc nak bersalin kat private
Darul makmur medical centre just kat kempadang dalam 20-25min dr umah
Doc bagi kebenaran n kluarkan surat pengesahan..alhamdulilah semua dipermudahkn..so mama warded 1day ctu

Warded kat dmmc
Lepas discas mama balik makan mandi
Then terus ke Dmmc, doc private pun sependpt dgn gomen xbg mama deliver normal..risiko bahu baby sangkut
Nanti kena proceed dgn fisio n mama pula sbb 1st baby xde jalan lg nnt tear 3rd dgree.
Both doc xnak ambil risiko so elective ceaser was the best to save both mama n baby..so mama just sign the form and doc ty
a " bila husband u sign off" ayah ckp paling lewat isnin pg..so doc set appointmnt n booking bilik ot utk mama isnin 18hb ogos.
Maka isnin serah diri pagi2 lagi sbb doc set operation pukul 9@10 am depend pada pakar bius punya availability
And xsangka juga ayah dapat balik tgh malam 17hb tu utk smbut anak nya keesokkan hari..tq hubby .u made it!
Lega rasa bila hubby ada d sisi huhu..

3rd day discas dgn baby ;)

P/s: tq hubby sebab dapat temankan sepanjang mlm sebelum operation n di hari operation sampai la sekarang dlm pantang n jaga our kids..thanks sbb byk tlg mama masa kat hosp masa mama xlarat .seriously.sangat2 terharu.u r lovely n caring husband..jasamu xterbalas huhu...tq soo much+!

5 comments:

Ann said...

Alhamdulillah...abg qaish dh xsbr nk main ngn adik eh..hehe

Anonymous said...

Hi.. Boleh share x ttg doc n caj bersalin kat dmmc

fardynani mohd yusuff said...

Assalamualaikum.. Boleh x share ttg doc2 n caj bersalin dkt DMMC.. Tq..

myza said...

Sorry late reply
DR norliza pakar o&g
caj saya czer dlm 7k++ 3hr 2mlm warded n nursery etc yg lain2 info sy update nextventry k

myza said...

W'salam fardynani
Dmmc baru n kecik shj hosp nya
so dr skrg sorg shj pakar o&g
n luckily doc perempuan..sgt best bersalin dgn dia..lain2 info on next entry soon.tq

.