WHat's Nuffy Say?

17 November 2014

Pengalaman bersalin: DMMC kuantan hospital pilihan

Assalamualaikum

Selamat menyambut hari Malaysia
Selamat bercuti sekolah yg telah bermula
So seperti dijanjikan..
Update post review ttg hospital tempat
Mama bersalin tempohari
Masa mama dah 25weeks lagi dah survey
Hospital bersalin di area kuantan
Walaupun maklum hosp terdekat dgn umah mak d hospital pekan dlm 10 ke 15minit
Tp hubby tetap suruh survey any private hosp nearest umah mak ni

So ramai juga suggest al farabi,KMC and kuantan specialist centre d bndr kuantan
And terbaru DMMC darul makmur medical centre kempadang
hospital bersalin paling dekat dgn umah mak hehe
Dalam 25 ke 30min dr pekan
So balik je kg mama set appointment dgn gynae dmmc Dr.Norliza
Dr Norliza the one and only gynae kat situ
Tapi pengalaman dia banyak and her last workplace kt hosp kuantan jgk
DMMC hosp swasta yg kecik n baru lagi mgkin sbb tu tenaga pakar pun limited
She's very kind n friendly and professional
Hehe..mmg senang sgt kat Dmmc xramai patient..rileks kalau banding pergi cekup kat klinik kesihatan..pheww nsb baik mama h.wife jer
Parking pun senang xgaduh jem mcm dlm kuantan..in case hubby nak ulang alik pn xjauh n xjem
Peta dmmc.sorry xrotate
Fasiliti ok.bilik pun standard private selesa
Masa warded untk ceaser mmg syok
Malam lepas ceaser pn rs xnyesal pilih Dmmc hehe..walaupn asalnya mama kena refer dr hosp pekan ke hosp besar kuantan
Tapi mama sndri request kat doc gomen tu nak bersalin kat Dmmc lepas diorg dcide tolak mama ke GH kuantan utk ceaser

Gambar bilik xde pun
cuma gambar sipi2 bilik
jgn risau luas dan selesa
family members dtg pun ok jer

1stday with baby..tikar pink tu buat alas duduk makan2 bila tetamudtg..kerusi hitam tu boleh buka jd katil tmpt hubby tdo

Ops ni bukan nurse ni adik ambe hehe

Layanan dari awal cekup hingga warded hingga ke ceaser sampai la ke discas bg kitorg mmg puas hati..
This is my 1st time pgalaman nama kt private hosp
Ramai suggest if czer ko pegi je swasta..
Senang banyak..hubby pun ckp yg sama
Yela dia boleh teman bermalam waktu melawat pn flexible..even baby pn diorg tlg jga..Nursery 24hrs kecuali kita nak bfeed baby hehe
mama leh rehat bnyk masa warded tu
Yela ayh kata kita dh bayar hehe..guna kan masa utk rehat sblm balik umah kikiki

Tapi masa nak buat keputusan ke Dmmc
Ramai juga ckp better p GH kuantan je
Nanti dah req private apa2 emergncy GH xnak layan la..risau kat private ni tambah plak Dmmc baru lagi kalau jd emergency due to lack of kelengkapan xde last2 kena ke GH jugak
Memandangkan mama n bby xpenah czer
Maka disogokkan citer2 xbest supaya mama bersalin d GH..
tapi ayah kata xpayah la..inshaAllah xde pape
And alhamdulillah smua dipermudahkn

LOKASI Dmmc pn senang kalau dari bandar pekan, menghala ke kuantan just masuk simpang ke sg.soi
Terus sahaja ke kempadang
Sebelum sampai tanjung lumpur jumpa signboard besar Dmmc berdekatan dgn perumahan
Kalau dari kuantan terus je ambil jalan ke tanjung lumpur ye..
InshaAllah jalan xjem..tenang je hihi


Kos untuk bersalin czer kami ambil pakej
-bilik 3hr 2mlm
-nursery
-cuci uri
-medical /machine
-semua kos ubat n pakar yg terlibat
total 7.6k..pengsan kan.

Bill utk rujukan shj xde niat lain
kalau normal tolak la kos o.t czer dll
kira2 dalam 3.5k jugak

Kalau bersalin normal rate 3k ke atas barangkali..kena call hotline Dmmc kalau nk info tepat

Ni rate masa 2014
mungkin berubah dr masa ke semasa


P/s: entry ni hya utk review n sdkit info.admin xbtggjawab jika apa perubahan n perbezaan dr dmmc ya.apa2 korg boleh je p kaunter diorg n tanya macam2 lg..utk gentle birth im not sure dr norliza pro gb atau x..hehe sorry ya utk itu.harap puas ati :)

No comments:

.