WHat's Nuffy Say?

30 June 2011

Hari Berkebun

Assalamualaikum..
Salam Sejahtera

Semalam berkebun di kebun getah abah
Ni 2nd time ikut abah ke kebun
1st aritu dgn mak.tp masuk sekejap je
Kebun abah tepi jalan je
Dalam kebun getah ade la 2-3 pokok durian
Betul2 tepi sungai pahang..sungai terpanjang di semenanjung
Hehehehe..
Masa mak cakap kena ikut abah g kebun tu
Seronok n excited..
Bukan senang tau abah nk ajak
Selalu dulu pakai pekerja untuk kutip n toreh xpun abah buat sendiri
Jarang la abah nk ajak kami adik beradik..bertuah la kali ni dpt pergi merasa
kutip sekerap dan jual pada peraih..hihihi pengalaman berharga


berjalan jauh ke dalam kebun

Maksu poyo..dah sampai tmpt istirehat..

Bersih kan kebun ni ^_^
Jom tengok aktiviti dalam kebun
Kami start awal pagi hingga thari
Kebun mmg luas,semputt den ni ha
Dantu pulak kereta sorong tayar pancit
Kena la angkut sekerap pakai baldi kecik
Ulang alik la jugak jenuh..huhu
Masa tu dlm ati baru tau betapa penatnye,jerihnya penoreh getah
huhu insaf skejap.tapi kalau harga getah naik mmg berbaloi2..hehe...


Pose dulu la..piss

macam ni ye cara nk toreh hahai

Model Ubat nyamuk ^_^

Ada gaya PENOREH getah x..hee

Bergetah banyak2 ye pokok ;p

Toreh dgn penuh kasih dan sayang..

Ok.time ni dah penat giler.Matahari pun dah naik cacak.pergh!

Nyaman je dlm kebun tp byk nyamuk & lalat oo

Adik2 jgn tiru Aksi ni! hahaha!

Ni susu Getah bukan Susu Lembu!

Hahaha jangan minum susu getah ye adik2
bahaya nnt tercekik!
Disebabkan dalam kebun ada pokok durian dan tepi sungai
Adala sekumpulan monyet/kera & tupai menumpang makan durian
Tapi yg x bestnya buah muda pon depa korek
Abes gugur n berlubang
Tak dan nak masak pun...haiya..xdak rezeki.. :(

Banyak durian berlubang jatuh d tanah..


Ok.tengahari x sabar nak balik rumah,mandi..bau sekerap agak bachinss ye
Cek tengok masa mandi toodia lintah...ang sedut sungguh no darah aku
Kalau sedut lemak aku xpe jugak..haih =.="
Apalagi bersihkan darah, baju2...Macam2 la..
pastu lena...penatt oo0oo ngalahkan org berkebun! hahahhaa..
Ok.Ni la sebahagian hasil kutipan kami


p/s: Pengalaman yg menarik n seronok tapi fenat ya rabbi +.+ terutama bab kena pacat..bencik !!!err ada sapa2 ade tips nak hilangkan bau masham busuk getah x? sangat2 menghantui diri..hihi..

4 comments:

dieha said...

syiok kan mai....arwah mak akk pakar toreh pokok getah..dulu b4 dia keje RISDA...keje dia menoreh getahla..besar sgt pengorbanan dia utk kami....bila tgk pokok getah ni...rindu pulak...:)

Lia said...

waahh penoreh moden ni.. akak tak reti toreh klu dpt siaplah pokok tu dgn kak lia..hahhaaaa

ZuRaNaI said...

bau skerap mmg mlekat habeh..mandi ngn air limau kak..gsok2 je slalu kt tgn tu..bwk je limau ke mane2..haha

iZa norDin said...

kak Diha: yeke, ayah sy dulu FELCRA tu yg tau pasal getah & sawit ni..huhu..tgok gmbq ni hilang la rindu kan kan kan

Kak Lia: Saya pon x reti toreh kang tgh elok2 buat line kita toreh nama suami kt situ..rindu punya pasai..hahahaak

Zura: Tula..ari ke3 ni kurg skit bau..tp dlm kereta x hilang lg..pergh kuat penangan bau duit sekerap ni..huuhuhuuhu tq for the tips kena hangkut limau purut pasni..^_^

.