WHat's Nuffy Say?

21 May 2011

NarroW DOwn Minded ..hmmmm

Salam Sabtu

Hari ni ruang pagi saya diisi dengan menonton wayang
dan berlibur bersama adik
Kami pakat menonton NUR KASIH the movie
Alhamdulillah pengisian yang menarik dan menghiburkan
Banyak adaptasi kisah2 sedih ketabahan yang perlu kita contohi
apabila melihat tayangan ini..sungguh sedih
Dan sesekali berfikir jika aku di tempat mereka tabahkah aku
dengan Ujian Allah yg bertimpa2 tu..
Benarlah ALlah itu Maha Mengetahui apa yg terbaik utk hambaNya

Selepas mewarwarkan perasaan n pandangan tentang wayang yg kami tonton ni
di Facebook..ada pulak komen negative yang muncul dari pihak2 yg
mungkin berniat nak bg nasihat(bukan FB sy) 
tp bg saya....
pendekatan Saudara n saudari ni tak berapa nak betul langsung~(hangin jap)
atau secara kasarnya pemikiran cetek xkena tempat la..huhu aduiyai
Ya Allah kau ampunkan dosa mereka ini (dan dosa2 ku)
Kalau nak tegur pun biar berhemah n kena pada tempatnya..dan bg berkait la skit..
BAhasa pun biar cantik sikittt...deyy

Teguran mereka berbunyi :


  • Saad Bakar Tengok wayang nangis...BODOH!! Baca Quran tak nangis...!!!?
    about an hour ago · 

  •  hmm.....tengok avatar, supernatural, spiderman dll cerita yahudi ada menangis tak??? propaganda yahudi yang nak merosakkan hati orang melayu(rata-rata excited nak tengok tanpa ilmu)tak menangis pun..malah bersorak nak meniru hero dan heroin...apa-apan nak menonton perlu ada ilmu...ada unsur dajjal yan akan datang akhir zaman.


Astagfirullah..mengucap panjang..rasa pelik pula,siapa yang nak tengok wayang kena ada ILMU?
ILMU hitam ke?ilmu hisab??
Salah ke kita meng" ekspressi "kan perasaan kita terhadap sesuatu yg kita tonton
Adakah kita ckp..oo aku kalau boleh nak jadi mcm Nur AMina laaa..
Dah jiwa kita mmg sensitif as a HUman Being kan..
Sape la dia nak judge yg kita ni x menangis membaca ayat2 Allah dalam AlQuran tu
manusia manusia..


  • tak BODOH org yg tgk wayang tu menangis..itu beerti mereka punya hati dan naluri yg halus dan menjiwai..apatah lagi bila mengalunkan ayat2 suci..da pasti mereka ni memahami dan menuruti isi ajarannya.yg BODOH adalah mereka yg tak kenal isi hati dan sering menuding jari mencari khilafnya org lain..



  • Maiza Nordin :betul *****..salah ke menangis menonton cerita?siapa pula yg x menangis bila melihat kebesaran ayat2 Allah dlm AlQuran..ckp siang pandang2 ye
    10 minutes ago · 

  • n 1 more thing, org yg ikhlas hati membaca kalamullah ni akn menangis sdrian tanpa disedari org laen (tk menunjuk2)..tapi kalo nak dicanang seluruh dunia mcm ni: "weh, haku mengaji tadi menangis soksek2, mintak2 pahala aku digandakan la.." hmmm...apa maknenye ye?? sendiri mau ingat la....
    3 minutes ago ·


  • by the way..teruja gak nk tgk Nur Kasih ni..tak selesa nk tgk kt wayang sbb kene bwk anak, boring lak depa nanti..sebulan lg clear la VCD kot ekk???seyes ke adam meninggal ending citernyer?? aidil kawen tak dgn Nur???? hadoiiiii......


So xnak panjang kan la cerita2 x best yang merusak kan mood ni
lantak la..
p/s: masing2 ade hak suarakan pendapat...tp please la be more relevan n sensodyne eh silap senstivity kena ada Okeyh..kita kan bangsa melayu yg sopan n umat Islam yg berbudi pekerti tinggi,,alahai

gambar dr google :)

6 comments:

Lia said...

heheee... adehh.. mcm2 ek. nak nangis pun susah dah la ni.. jadi isu lak ye... heheee

aininani said...

maiza, ending dia adam mati x? chuk xde aku malaih nk merayap tgok wyang,hehe

dieha said...

mai..nmpk gaya diaorg lagi berfikiran cetek dan kurang ilmu..erm..xleh judge org suka hati..menilai org suka hati kan..huh..they r stupido la..

myza said...

kak lia: erm tu aa..xleh dah nak express feeling sesuka ati..ramai pengkritik la ni hehhehe

AIni: adam mati la aini..sedih sgt..ayu raudhah pun mati..sian adil n nur amina..tgok la nnt kat astro first xyah g wyg dh :)

K.Diha: betul tu kak..sabar jela..

aininani said...

oo, btol la tekaan aku yg adam mati
bkan tagline dia ada ckap ke xkan siar kt astro first,ekslusip kt cinema jer? aku ada bca kt blog sapa ntah, diala yg ckap...

myza said...

yeke..wah kalau cmtu sape x pegi pangung xdapek la nak nolong...yer adam mati..sbb serpihan bom dulu tu..huhuhu

.