WHat's Nuffy Say?

22 October 2013

laksam spaghetti mudah

Assalamualaikum

Baru2 ni kepingin nak makan makanan pantai timur iaitu laksam
Laksam kebiasaannya org makan dengan mee lebar n bgulung dia tu..
Mudah nak buat tapi makan masa nak layer kukus sekeping2
Oleh kerana nak menjamu tetamu dr perlis maka
Jeng jeng jeng.. ganti pakai spaghetti..or org pekan selalu pakai mee lidi sama shj ye

1st time in law makan tapi semua bertambah walaupun ragu ragu mula nya hehe..
Alhamdulillah nk buat pun senang je..xlama sejam siap boleh dmakan panas2



Resepi:
Mee lidi/spagheti halus
1kg    ikan kembung/selayang/parang
300ml  santan *guna santan kotak pn blh
3-4 kpg  asam keping
1teaspn   serbuk lada hitam
3bj bawang besar
Garam 

Bahan tambahan:
1 genggam   cabai kering
1 ketul 2inch  belacan *ai xbuh
Bawang besar
Cabai besar
Timun
Daunselom
Kacang panjang
Salad
Limau kasturi

Macam kami tak makan kacang panjang so ganti la dengan salad..rangup jugak
Cabai kecil x perlu dah sbb cabai kering dh pedas
Limau kasturi lg sedap diperah last dr limau nipis utk laksam ni.tapi weols xguna pun xde dlm stok
Boleh juga makan dgn ulam daun kesom/cenohom n bunga kantan yg dihiris halus..

Cara cara:
#rebus spageti hingga lembut dan gaul dgn sdkit minyak masak
#rebus ikan dengan asam keping dan garam
#perisikan ikan dan blend serta tapiskan tulangnya
#blend bawang besar
#masukkan dalam periuk bawang blend, ikan n air ikan td termasuk asam kepingnya
#rebus hingga mendidih masukkan santan dan lada hitam perasakan
#mendidih tutup dan ketepikan
#sediakan cabai kering yg direbus dan diblend halus dgn belacan
#sekarang boleh potong halus2 ulam ulaman



Dah siap campur semua n dihidang makan panas2 ye
Anak teruna ni mmg selera pantai timur so dia sorg je bertambah 3-4 kali
Boleh mama repeat recipe ni nanti
So Simpan dalam ni utk rujukan in future ^_^


Pada yg teringin boleh la try

8 comments:

NazrAini Aini said...

waa best2, aku xpnah try lgi wat laksam
wat laksa kuah merah pnah la :)

dieha said...

Sedapnya mai....

wan norulkhamisa said...

wah bertambah anak terune sorang ni...
meh mkn acik buat..mesti qaish suke..hehe

wan norulkhamisa said...

wah bertambah anak terune sorang ni...
meh mkn acik buat..mesti qaish suke..hehe

Lia said...

lain kali hantar lg ye.. sedap2 ..

myza said...

Aini: laksa kuah merah acaner tu..laksa sarawak ke

K.dIha: inshaAllah sedap ;)

K.lisa: nanti kitorg g lawat akak kena masak tau hehe

K.lia: kata xsuke kan..kalau nk switch dgn laksa ek ek

Ann@zanyra said...

wa..seleranye boboi makan..bgs2..
mama msk chedap angat yea..nnti aunty nk rs jugak;p

myza said...

Aunty nnt leh request..bkn msk sedap aunty tp qaish selra dia sama dgn mama..selera pantai timor gotu kih3

.